
Centraalille myönnettiin arvostettu LEED EB Platinum -ympäristösertifikaatti – Näin toimistokiinteistöstä tuli entistä vihreämpi
Centraali toimistokiinteistö Helsingin ydinkeskustassa sai hiljattain käyttövaiheen LEED Platinum -ympäristösertifikaatin osoituksena rakennuksen ympäristötehokkuudesta, kiinteistön vastuullisesta ylläpidosta ja käyttäjätyytyväisyyden arvostamisesta.
Konsultoivana kumppanina prosessissa toimi kiinteistöjen asiantuntijayritys Sustera. Vuoden kestäneen sertifiointiprojektin lopputuloksena Centraalille saavutettiin korkein LEED EB (Existing buildings) platinatason sertifikaatti, johon Susteran julkaiseman tilaston mukaan on yltänyt vain 16 % LEED-sertifioiduista suomalaisista rakennuksista.
Centraalin kiinteistöjohtamisesta vastaava Newsecin Senior Property Manager Jarno Aalto kertoo seuraavaksi tarkemmin sertifiointiprosessista ja siinä painotetuista vastuullisuusnäkökulmista
Vastuullisuuden rima asetettiin korkealle jo projektin alkumetreillä
Vuonna 2014 valmistunut Centraali-toimitilakiinteistö oli saanut rakennusvaiheessaan platinatason LEED-sertifikaatin, sillä ympäristövastuu oli jo tuolloin ollut suunnittelun keskiössä. Kun kiinteistön käyttövaiheen sertifiointi tuli myöhemmin ajankohtaiseksi, oli kansainvälisesti tunnettu ja arvostettu LEED luonteva valinta myös tähän, ja tavoitteeksi asetettiin heti korkein platinatason luokitus.
Prosessi käynnistyi vuoden 2024 keväällä nykytilakartoituksella, joka todensi kiinteistön hyvän lähtötason. Samalla selvitys osoitti joitakin kehityskohteita platinatason sertifikaattia silmällä pitäen, jotka muodostivat hanketiimille tiekartan tarpeellisista kehitystoimenpiteistä.
Kiinteistön energiatehokkuus noteerattiin korkein pistein
Centraalin hyvän energiatehokkuuden perustukset valettiin jo rakennusvaiheessa ympäristötietoisten rakentamisen ratkaisujen myötä. Käyttövaiheen sertifiointiprosessissa arvotetaan kuitenkin myös kiinteistön talotekniikan energiatehokkuutta sekä energialähteiden ympäristöystävällisyyttä.
Energiankulutuksen tehostamiseksi kiinteistössä otettiinkin viime vuonna käyttöön hukkalämpöä hyödyntävä lämpöpumppujärjestelmä, jonka avulla jopa noin 60 % kiinteistön tarvitsemasta lämpöenergiasta tuotetaan kierrättämällä kiinteistön sisäisiä hukkalämpöjä lämmitysenergiaksi. Lämpöpumppujärjestelmällä pystytään osittain kattamaan myös jäähdytysenergian tarvetta. Samalla kiinteistöön asennettiin myös uusiutuvaa sähköä tuottava aurinkopaneelijärjestelmä energiaomavaraisuutta tukemaan.
Vastuullisen energiakokonaisuuden sinetöivät ostettavan energian ympäristöystävälliset ratkaisut: kiinteistön käyttämä kaukolämpö ja -kylmä tuotetaan hiilidioksidivapaasti, ja ostettu sähkö tuotetaan kokonaisuudessaan tuuli- ja vesivoimalla. Lisäksi Centraalin energiatehokkuutta on kehitetty edelleen talotekniikkaa optimoimalla, jota on tehty aktiivisesti asiantuntijayhtiö Granlundin kanssa vuodesta 2021 lähtien.
Maltillinen vedenkulutus ja toimiva jätehallinta osa vastuullisuuskokonaisuutta
Platinatason sertifikaatin saamiseen myötävaikuttivat myös kiinteistön muut vastuullisuuden osa-alueet, kuten hillitty vedenkulutus. Centraalissa vastuulliseen veden käyttöön onkin investoitu esimerkiksi asentamalla vesipisteisiin erilaisia vesivirtojen rajoitusratkaisuja.
Myös kiinteistön jätehuolto sai sertifiointiprosessissa hyvät pisteet. Kiinteistö tarjoaakin vuokralaisille hyvät jätehuollon fasiliteetit ja monipuoliset lajittelumahdollisuudet, joiden ansiosta asiakasyritysten tuottama jäte kulkeutuu pääosin kierrätykseen ja sekajätteen määrä jää vähäiseksi.
Erinomainen sisäilma tukee osaajien hyvinvointia ja hyvää vireystilaa
LEED-prosessin aikana Centraalissa toteutettiin myös sisäilmatutkimus, jossa kartoitettiin sisäilman terveellisyyttä muun muassa hiilidioksidipitoisuuden ja TVOC-pitoisuuksien avulla.
Molemmat ovat keskeisiä kiinteistön käyttäjien hyvinvoinnin ja työtehon kannalta. Liian korkea hiilidioksidipitoisuus voi tunnetusti heikentää keskittymiskykyä sekä aiheuttaa väsymystä ja päänsärkyä. Rakennusmateriaaleista tai tekstiileistä haihtuvat TVOC-yhdisteet voivat puolestaan aiheuttaa esimerkiksi silmien tai kurkun ärsytysoireita, ja pitkällä aikavälillä altistaa vakavammille terveysongelmille.
Centraalin sisäilmatutkimuksen tulokset olivat erinomaisella tasolla. Kiinteistössä mitatut TVOC-pitoisuudet olivat esimerkiksi keskimäärin 25 mikrogrammaa kuutiometriä kohden, hyvän sisäilman tavoitetason ollessa ≤300 µg/m³. Tulokset osoittivatkin Centraalin sisäilman olevan laadukasta ja ilmanvaihdon toimivan asianmukaisesti, mikä toi toimistokiinteistölle sertifiointiprosessissa sisäilman osalta täydet pisteet.
Käyttäjäpalaute viitoittaa tulevia kehitystoimia
LEED-sertifiointiprosessin aikana Centraalin vuokralaisille toteutettiin myös käyttäjätyytyväisyyskysely, jolla selvitettiin heidän kokemuksiaan muun muassa kulkemisen, toimitilojen huonelämpötilojen ja valaistuksen osalta. Kyselyn myötä käyttäjiltä saatiinkin paitsi hyvää palautetta myös hyödyllistä tietoa kiinteistön ja toimitilojen mahdollisista kehityskohteista.
”Kyselyn ydinasia oli saada käyttäjien ääni kuuluviin, ja siinä myös onnistuimme, sillä saimme yli 230 vastaajan myötä hyvän otannan kiinteistön vakituisista käyttäjistä. Kartoitusprosessi tarjosikin hyvää kokonaiskuvaa Centraalin käyttäjätyytyväisyydestä, ja auttaa meitä huomioimaan tulevissa kiinteistönkehitystoimissa käyttäjien tärkeäksi kokemia asioita”, Aalto taustoittaa.
Ympäristösertifikaatti tukee vuokralaisten omia ESG-tavoitteita – avoin tiedon jakaminen edesauttaa yritysten vastuullisuusraportointia
Kokonaisvaltainen vastuullisuus läpileikkaa Centraalin kiinteistönhallintaa omistajan vahvan sitoutuneisuuden ansiosta. Sen lisäksi ympäristösertifioinnilla on oleellinen merkitys kiinteistön vuokralaisten omille ESG-tavoitteille.
Tietoa Centraalin vuokralaisille jaetaankin läpinäkyvästi tukemaan vuokralaisten omaa vastuullisuusraportointia. Dataa on saatavilla muun muassa lämmityksen, jäähdytyksen, vedenkäytön ja toimitilakohtaisen sähkönkulutuksen osalta, mikä edesauttaa vuokralaisten oman energiankulutuksen laskentaa.
”Centraalin vastuullisuutta on kehitetty systemaattisesti jo ennen sertifiointiprosessia. Talotekniikkaa on seurattu ja optimoitu kuukausitasolla jo neljän vuoden ajan, ja samalla olemme kehittäneet myös kiinteistön itseohjautuvuutta. LEED oli näille toimille ikään kuin piste iin päälle. Kehitystyö myös jatkuu edelleen, ja suunnittelemme kiinteistöön parhaillaan esimerkiksi energiatehokkaampia valaistusratkaisuja.”
Jarno Aalto, Senior Property Manager, Newsec
LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) on maailman käytetyin rakennusten ympäristösertifiointijärjestelmä, joka mahdollistaa kiinteistön vastuullisuuden objektiivisen arvioinnin niin ympäristönäkökulmien kuin käyttäjien hyvinvoinnin osalta.
Lue lisää:
Green Building Council Finland – LEED sertifikaatti